[caption id="attachment_5464" align="alignnone" width="1024"] Snabb skaldjursrisoni. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Helgmeny Saffransrisoni med skaldjur * Valnötspaj med äpplen Jag älskar skaldjur och nu är det hög tid för alla skaldjur. Men tyvärr är det inte lika lätt att få tag på färska skaldjur i hela landet. Men skaldjur funkar fint att köpa frysta. Den här veckan bjuder jag på en lättlagad saffransrisoni med skaldjur. Det här är en fuskvariant av skaldjursrisotto. Den går snabbt att laga men är minst lika god. Risoni är små pastagryn i risform och här förkokar jag dem i fem minuter före själva tillagningen. Det finns även skaldjursmix att köpa och det gör att det också blir en riktigt snabblagad rätt. Jag har använt en mix som innehåller blåmusslor, venusmusslor, bläckfiskringar och små skalade räkor och är MSC-certifierade. Det går snabbt och är lätt att använda skaldjursmixen. Du kan också köpa de olika skaldjuren var för sig. Hinner du inte tina dem går det även bra att använda dem frysta. Färska musslor Använder du färska musslor är det viktigt att först kontrollera att skalen är hela och musslorna levande. Skalen ska vara hela och stängda. Är musslorna öppna kan du kontrollera om de lever genom att knacka skalet till exempel mot diskbänkskanten. Om de lever stänger de sig och i annat fall ska du kasta dem. Äppelkaka för nötälskare Till dessert blir det en mycket lättgjord äppelkaka med nötter. Superenkel och så god. Jag har gjort den med valnötter men du kan byta ut dem mot till exempel hasselnötter. Nöttips Valnötter härsknar lätt, förvara dem därför mörkt och svalt, gärna i frysen så håller de mycket längre. Det gäller alla nötter de håller längre om de förvaras mörkt och svalt och för långtidsförvaring bäst i frysen. Saffransrisoni med skaldjur Det här är en fuskvariant av skaldjursrisotto. Går snabbt att laga men är minst lika god. Risoni är små pastagryn i risform och här förkokas de i fem minuter före själva tillagningen. 6 portioner Tid: 30 minuter 500 g risoni 1 kuvert saffran, 0,5 g 2 dl vitt torrt vin 1 gul lök 1 paprika 2 vitlöksklyftor 4 msk olivolja ½–1 tsk chiliflakes 1 paket frysta blåmusslor eller färska, ca 450 g 1 burk körsbärstomater, 400 g 2 påsar skaldjursmix à ca 400 g, tinade 1 dl hackad persilja salt Gör så här 1. Koka upp rikligt med saltat vatten till risonin i en stor kastrull. Koka risonin ca 5 minuter. Häll av och spola i kallt vatten. 2. Blanda saffran med det vita vinet. Finhacka löken. Finstrimla paprikan och pressa eller finhacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans mjukt i oljan tillsammans med chiliflakes. Tillsätt vinet med saffranet. Koka upp och lägg ner de frysta musslorna med skal. Koka ca 5 minuter under lock. Använder du färska musslor är det viktigt att först kontrollera att de är levande, se tips. Plocka upp musslorna. 3. Häll ner tomaterna och koka upp. Häll ner skaldjursmixen med vätskan och låt koka 2 minuter. Vänd ner risonin och låt alltsammans koka 2–3 minuter tills risonin är färdigkokt och allt är varmt. Smaka av med salt och rör ner persiljan. 4. Garnera med musslorna med skal och servera. Vintips till skaldjursrisonin Folklore Albariño 2018, Spanien. Nr 6263, 99 kr. [caption id="attachment_5465" align="alignnone" width="1024"] Supergod och lättgjord äppelkaka med valnötter passar att servera med vaniljglass. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Valnötspaj med äpplen En ljuvligt god och lättgjord äppelpaj. Allra enklast går det om du har matberedare. Kakan är helt glutenfri. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. 6 portioner Tid: 15 minuter + 25 minuter i ugn 6 medelstora äpplen 2 msk strösocker 1½ tsk mald kanel Valnötstäcke 120 g + 80 g valnötter 1 dl strösocker 75 g smör 2 ägg Tillbehör vaniljglass eller vaniljsås Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i en smord ugnsform, ca 22 cm i diameter. Varva med en blandning av socker och kanel. 3. Nöttäcke: Blanda 120 g nötter, socker och smör i bitar i en matberedare. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggen och kör ihop till en smet. Om du inte har matberedare kan du hacka nötterna för hand och blanda dem med sockret och smöret med fingertopparna och sedan blanda ner äggen. Bred blandningen över äpplena så att den täcker. Fördela resterande valnötter ovanpå. 4. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter tills pajen fått fin färg. Servera den gärna ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Vintips till äppelkakan Merito Cream, Spanien. Nr 8380, 85 kr/37,5 cl.