Annons

Helgmeny med sotad lax och krämig fläskfilégryta

Bjud på en lättlagad och härlig krämig fläskfilégryta med sherry, champinjoner och paprika till helgen. Det är en perfekt rätt om ni är många, då kan du dubbla receptet flera gånger.
Sotad pepparlax med äppelsallad. Foto: Christina Uhlin
Sotad pepparlax med fänkålssallad med äpple. Foto: Christina Uhlin

Helgmeny

Sotad pepparlax med fänkålssallad med äpple
*
Fläskfilégryta med sherry

Så var det dags för helgmeny igen. Jag har inte hunnit lägga upp några recept tidigare i veckan. Vi har haft fullt upp med det italienska eventet då vi hade gästspel av vinmakare från Sardinien och njöt sardisk mat. Jag kommer med recepten så småningom här på bloggen eller i tidningen. Den här veckan bjuder jag i stället på en meny med lax till förrätt och en krämig och lättlagad fläskfilégryta till huvudrätt. Fläskfilé, sherry, champinjoner, paprika och crème fraiche blir en härligt god gryta med smaker som är som gjorda för varandra. Receptet är enkelt att göra till många fler.

Annons
Annons

 

Sotad pepparlax med fänkålssallad med äpple

Enklast är att använda så kallad laxloin från Salma eller Fröya, där laxens tas om hand inom bara ett par timmar efter fångst. Det blir inget svinn utan den är färdig att marinera. Du kan även använda mittbit av laxfilé av odlad norsk lax som du själv skär till i 4–5 cm breda bitar av filén. Du kan sota laxen med en brännare eller genom att halstra den i en panna gärna med släpp lätt-beläggning.
4 portioner
Tid: 20 minuter + 3 timmar marinering
300 g skinnfri mittbit av laxfilé, gärna Salma- eller Fröyalax
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pepparmix, Santa Maria
Fänkålssallad med äpple
1 liten fänkål
1 äpple
½ påse späda salladsblad, ca 35 g
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
2 krm salt
Gör så här
1. Skär laxen i 4–5 cm breda bitar. Blanda salt, socker och pepparmix. Gnid in bitarna med blandningen och låt stå 3 timmar eller över natten.
2. Fänkålssallad: Ansa fänkålen och skiva den mycket tunt gärna med mandolin. Halvera ­äpplet och skiva det mycket tunt. Blanda vinäger, olja och salt. Häll det över fänkålen och äppelskivorna. Blanda ner salladsbladen strax före serveringen. Lägg upp salladen på assietter.
3. Strax före serveringen: Bränn av med en brännare runt om laxen eller så kan du halstra bitarna hastigt i torr panna med släpp lätt-beläggning. Skär laxen i skivor och lägg dem ovanpå salladen.

Annons
Lättlagad fläskfilégryta med sherry, paprika och svamp. Foto: Christina Uhlin
Lättlagad fläskfilégryta med sherry, paprika och svamp. Foto: Christina Uhlin

Fläskfilégryta med sherry

Sherry, fläskfilé, svamp och paprika är en supergod kombo i den här krämiga grytan.
4 portioner
Tid: 30 minuter + 3 timmar marinering
1 fläskfilé, ca 600 g
1 dl torr sherry
1 dl japansk soja
1 tsk nymald svartpeppar
smör till stekning
1–2 dl vatten
250 g färska champinjoner
1 purjolök
2 paprikor, gärna olika färger
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
Tillbehör
ris
haricots verts eller sugar beans
Gör så här
1. Putsa och skiva fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Blanda sherry, soja och svartpeppar i en bunke. Lägg ner fläskfiléskivorna och rör om. Låt ma­rinera några timmar eller längre.
2. Ta upp fläskfiléskivorna ur marinaden, spara marinaden. Hetta upp en stekpanna och bryn skivorna snabbt på var sida. Peppra. Flytta över till en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan omgångarna du steker. Häll över vattnet i grytan.
3. Ansa champinjonerna och skiva eller kvarta dem. Stek dem i smör tills de börjar få färg. Flytta över till ­grytan.
4. Ansa och skiva purjolöken och fräs den mjuk i smör. Flytta över till grytan. Ansa och strimla paprikan och fräs den också tills den börjar mjukna. Flytta över till grytan. Skölj ur pannan med lite vatten och häll i grytan. Tillsätt crème fraiche och den sparade marinaden, koka 6–8 miunuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med ris och haricots verts.

Dryckestips

Prisvärt vin som passar bra till den sotade laxen.
Prisvärt vin som passar bra till den sotade laxen.
Annons

Förrätt
Leth Grüner Veltliner 2018, Österrike.
Nr 4200, 89 kr.

Vitt, aptitretande vin med drag av grape, friska äpplen och liten pepprighet.

Rött vin från Chile som passar bra till fläskfilégrytan.
Rött vin från Chile som passar till fläskfilégrytan.

Varmrätt
Carmen Premiere 1850 Syrah 2018, Chile. 
Nr 2378, 79 kr.
Mycket prisvärt rödvin i generös stil med toner av viol, mörka bär och vanilj.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar