Annons

Helgmeny – sparris, filé med örtsås och bärtarte

Helgmenyn startar med sparris och ostsmör och till huvudrätt kalv- eller fläskfilé med primörer och krämig örtsås och som dessert en frasig smördegstarte med bär.
Grillad sparris med Västerbottensmör. Foto:Pepe Nilsson
Grillad sparris med Västerbottensmör. Foto:Pepe Nilsson

Helgmeny
Sparris med västerbottenssmör
*
Kalv- eller fläskfilé med primörer och  krämig örtsås
*
Smördegstarte med bär

 

Annons

Nu stundar både morsdag och pingst till helgen och jag hoppas att den här menyn ska passa.  Nu är finns det gott om sparris i butikerna, både svenskodlad och importerad. Sparris är verklilgen vårmat för mig. Jag bjuder sparris med ett rört västerbottensostsmör till förrätt, det blir fantastiskt gott. Servera sparrisen varm så att smöret smälter ner. Till huvudrätt blir det kalv- eller fläskfilé med en god och krämig örtsås och till det nykokta primörer. Förra helgen köpte jag svensk färskpotatis som var jättefin och så god och inte speciellt dyr. Som dessert blir det en frasig smördegstårta med bär. Här kan du välja mellan hallon eller jordgubbar, det blir lika gott med vilket bär du än väljer.
Önskar er alla en fin helg när det är dags. Om väderprognosen stämmer ser det ut att bli fantastiskt väder i hela landet. Ta hand väl hand om er.

Sparris med västerbottenssmör

Ett smakrrikt smör som är så gott till grillad eller kokt sparris. Antingen använder du kallt smör och gör ostsmöret i liten matberedare eller så använder du rumsvarmt smör som du bara rör med den rivna osten.
4 portioner
ca 500 g sparris
ev lite olja
50 g västerbottensost
50 g kallt smör
Gör så här
1. Dela ost och smör i bitar. Finfördela först osten med stålkniv i liten matberedare och tillsätt smöret. Kör till en jämn massa. I annat fall kan osten rivas och blandas med rumsvarmt smör.
2. Skär eller bryt bort den nedersta träiga delen på sparrisen. Olja in sparrisen om du ska grilla. Grilla dem över het glöd tills de börjar mjukna. I annat fall koka upp saltat vatten i en vid kastrull eller i en sparriskokare. Koka sparrisen 3–5 minuter. Servera sparrisen varm med smöret.

Annons
Annons
Filé med nykokta primörer och krämig örtsås. Foto: Pepe Nilsson
Filé med nykokta primörer och krämig örtsås. Foto: Pepe Nilsson

Kalv- eller fläskfilé med primörer och krämig örtsås

Kalv- eller fläskfilé, välj själv vad som passar, båda är goda till såsen och grönsakerna.
4 portioner
600 g kalv- eller fläskfilésmör till stekning
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Primörer
800 g färskpotatis
1 knippe späda morötter
150 g sugar snaps
Örtsås
2 msk konc kalvfond
1 dl vatten
1 1/2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
2 tsk majsstärkelse
1 dl grovhackad oregano eller merjram
1/2 dl färska timjanblad
1 dl grovhackad persilja
1–2 krm salt
nymald peppar
Gör  så här
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Primörer: Borsta och skrubba potatisen. Ansa och skrubba morötterna. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Lägg ner morötter efter ca 10 minuter och koka ytterligare 5 minuter och lägg till sist ner sugar snaps eller sockeräreter som bara behöver koka 1 minut.
3. Örtsås: Blanda kalvfond, vatten, vin och grädde. Koka ca 10 minuter. Häll i majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Hetta upp såsen. Värm såsen och mixa ner bladen av örterna precis före serveringen. Smaka av med salt och peppar.
4. Putsa och skär filén i tjocka skivor. Platta till dem med handen och bryn dem runt om i smör. Flytta över dem till en ugnsform. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°, det tar 10–15 minuter.
5. Servera köttet med primörerna och såsen.

Annons
Smördegstarte med hallon. Foto: Pepe Nilsson
Smördegstarte med hallon. Foto: Pepe Nilsson

Smördegstarte med hallon eller jordgubbar

Här kan du använda fryst eller kyld smördeg. Används färska hallon eller jordgubbar. Det är gott att servera en klick grädde till.
1 tårta , ca 8 bitar
Botten
1 smördegsplatta, ca 275 g
Fyllning
250 g grovriven mandelmassa
2 ägg
finrivet skal av 1 citron
500 g osötade hallon eller jordgubbar
1 burk portvins- eller röda vinbärsgelé, ca 225 g
Tillbehör
lättvispad grädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°
2. Klä 1–2 formar med 2 cm hög kant med degen. Det går också bra att lägga ut smördegen på plåt med bakplåtspapper och vika upp 1–2 cm  av kanten så att det blir som en låda. Använder du frysta mindre plattor får du kavla ihop dem till lämplig storlek.
3. Blanda mandelmassa, ägg och citronskal. Håll upp kanten och häll blandningen i smördegsskalet.
4. Grädda i nedre delena av ugnen ca 20 minuter tills fyllningen stannat. Låt kallna.
5. Smält geléet i mikrovågsugn eller över svag värme i en liten kastrull.
6. Skeda och pensla försiktigt geléet över bären och låt stelna.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar