Annons

Inkokt lax med krämig gräddfilssås

Inkokt lax den perfekta bjudmaten som du kan förbereda dagen före.
Inkokt lax med sparris och krämig gräddfilssås
Inkokt lax med sparris och krämig gräddfilssås.

Hoppas ni alla har haft en bra helg. I Malmö har vi haft soligt och fint men inga varma vindar. Jag har haft goda vänner på besök i helgen, så trevligt. När man ses sällan vill jag ha tid att umgås hade försökt förbereda så att det skulle vara enkelt och jag inte skulle behöva stå i köket i stället för att umgås.

Annons

Förbered dagen före

Till lunch i lördags bjöd jag på inkokt lax. Hur gott är inte det? Jag tycker ibland att vi glömmer bort gamla goda svenska klassiska rätter. Varför krångla till det? Inkokt lax är perfekt bjudmat som du kan förbereda i god tid både till små och stora kalas. Jag kokade in laxen redan på fredagskvällen och så fick den ligga i lagen och dra till sig de goda smakerna. Förr kokade man ofta in laxen hel, men det är nästan enklare att göra det i portionsbitar. Det ser också trevligare ut vid serveringen. Till serverade jag sparris, en krämig sås gjord på gräddfil och så bara en fräsch sallad med gurka och tomater. Färskpotatis är ju också mycket gott till men alls inte nödvändigt. Gräddfilssåsen och sparrisen kan du förbereda dagen före, sedan återstår bara att göra salladen och koka ev potatis innan gästerna kommer.

Annons

Önskar er alla en fin vecka!

 

Inkokt lax med krämig gräddfilssås

6 portioner

6 portionsbitar lax av mittbit, ca 1 kg
1 1/2 liter vatten
1 1/2 msk salt
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1/2 ekologisk citron, skivad
Gräddfilssås
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
4 msk söt grovkornig senap
1 dl finhackad dill
salt och peppar
Tillbehör
500 g sparris
grönsallad med gurka och tomater
ev kokt potatis
Gör så här
1. Koka upp vatten, salt, pepparkorn, lagerblad och citronskivor i en låg vid kastrull. Koka några minuter under lock. Lägg ner laxbitarna försiktigt. Låt sjuda under lock ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt fisken ligga kvar i lagen. Kyl kastrullen i vattenbad. Förvara i kyl till nästa dag eller ett par timmar. Inför serveringen tar du upp bitarna och drar försiktigt bort skinnet innan du lägger upp bitarna på serveringsfat.
2. Gräddfilssås: Blanda gräddfil, majonnäs, senap och dill. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka sparrisen och kyl den. Hit kan du förbereda dagen före. Förbered salladen. Koka potatisen.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar