Annons
Annons

Kardemummakakor – knapriga och lättbakade

Supergoda och lättbakade kardemummakakor.
Lättbakade knapriga kardemummakor är supergoda till en kopp kaffe.
Lättbakade knapriga kardemummakor är supergoda till en kopp kaffe.

Många kardemummaälskare

Det verkar vara många, som precis som jag älskar kardemumma, för det var flera som gillade min mjuka kardemummakaka förra veckan. Missade du den så hittar du länk längst ner i inlägget. Här kommer en annan av mina favoriter med kardemumma. Lättbakade och underbart knapriga och goda. Gillar du kardemumma så tror jag att du gillar dessa. Finstöt kardemummakärnor för att få bästa smak. Det blir inte lika gott med färdigmald kardemumma. Kardemummaaromen är flyktig och därför är det bättre att använda kardemummakärnor.

Baka snabbt och lätt

Jag köper aldrig småkakor om det är något som är enkelt att göra själv, så är det just småkakor. Speciellt sådana här skurna kakor. De går så enkelt att göra själv. Har du matberedare kan du lätta blanda ihop degen i den, men det går också lätt att göra degen för hand. Snabbt och lätt får du 50 goda kakor av den här degen. De håller bra om de förvaras i en tättslutande burk och ännu längre håller de om du fryser in dem.

Annons

Kardemummapinnar

Annons

50 kakor
Knapriga och goda kakor som har en underbar smak av kardemumma.
5 dl vetemjöl, 300 g
1 tsk bakpulver
2 1/4 dl strösocker, 200 g
1 msk nystött kardemumma
200 g smör
½ dl ljus ekologisk sirap
1 msk vatten
Gör så här
1.  Sätt ugnen på 200°.
2. Kör samman vetemjöl, bakpulver, strösocker, kardemumma och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Du ka också göra det med fingertopparna. Tillsätt sirapen och 1 msk vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla ut varje bit lika långa som plåtens långsida. Lägg rullarna på plåtar med bakplåtspapper. De  flyter ut ganska mycket så använd två plåtar. Platta till längderna med handen.
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills de får fin färg. Skär längderna i ca 2 cm breda sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kallna helt på plåten innan du packar dem i tättslutande burkar.

Gillar du kardemumma?

Här hittar du recept på en mycket god mjuk kaka med kardemumma.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar