Annons

Mandel- och chokladtårta och persikodessert med mascarponekräm

Lättbakad och supergod chokladtårta med mandel och en persikodessert samt en mascarponekräm, de passar bra tillsammans men kan också serveras var för sig.
Mandelchokladtårta med mascarponekräm och persikor. Foto: Christina Uhlin
Mandelchokladtårta med mascarponekräm och persikor. Foto: Christina Uhlin

En eller två desserter

Planerar du inför påskhelgen eller letar du bara efter något gott att bjuda på,  då kan jag tipsa om de här desserterna.  Den smaskiga chokladtårtan är så enkel att göra och den är helt glutenfri. God precis som den är eller servera den med en klick grädde eller mascarponekrämen.  Persikorna är också goda att servera till tårtan, men de kan också serveras som en egen dessert.  Jag använder persikor från burk som jag marinerar i likör och de kan också enkelt  serveras med glass, vispgrädde  eller med mascarponekrämen.

Annons

Chokladtårta med mandel

God precis som den är men den passar även att servera med persikodesserten som tillbehör. Tårtan är helt glutenfri.
12 bitar
Tid: 35 minuter + 2 timmar i kyl
125 g smör
200 g mörk choklad, hackad
2 dl strösocker
4 ägg
175 g sötmandel
kakao till garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Låt chokladen smälta i smöret. Vispa sedan ner strösockret och äggen, ett i taget.
3. Finhacka mandeln. Spara ½ dl och rör ner resten i smeten. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Smörj formen och häll i smeten.
4. Grädda kakan på nedersta falsen 20–25 minuter. Låt kallna. Garnera med mandeln och pudra över kakao.

Annons

 

Annons

Persikodessert med mascarponekräm

Persikorna och mascarponekrämen kan serveras som en egen dessert eller tillsammans med choklad­tårtan. Som separat dessert är det gott att servera savoiardikex till.
12 portioner
Tid: 15 minuter + 2 timmar marinering
3 burkar persikohalvor i juice à 415 g
4–6 msk Limoncello eller Cointreau
ev strösocker
450 g hallon
250 g mascarpone
4 msk florsocker
1 msk äkta vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här
1. Låt persikorna rinna av och klyfta dem. Häll över likören. Beroende på vilken sprit du använder kan du behöva söta med lite socker. Låt marinera ett par timmar. Rör om då och då. Blanda sedan ner hallonen.
2. Vispa mascarpone, florsocker och vanilj. Vispa grädden i en annan skål, vänd ner i mascarponen.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar