Annons

Musslor med thaismak

Bjud på en härlig och supergod musselrätt med thaismak. Du lagar den snabbt och lätt.
Musslor med god buljong med thaismak. Foto: Ulrika Pousette
Musslor med god buljong med thaismak. Foto: Ulrika Pousette

Så var det fredag och i kväll är det årets första fredagsmys för min del. På fredagar blir det ofta skaldjur, det är så gott och enkelt. Jag brukar inte ha så mycket ork kvar på fredagskvällen och då är skaldjur perfekt. I kväll blir det färska räkor för min del, de är redan inhandlade.

Annons

Snabbt och gott med musslor

Men när jag på lunchen handlade räkorna blev jag så sugen på musslorna som låg där i fiskdisken. Musslorna brukar vara väldigt fina så här års. Då kom jag och tänka på den här rätten som är lite annorlunda mot vanliga vinkokta musslor. Jag gör en enkel med god buljong som får fin smak från kokos, citrongräs, lime och chili. Försök att få tag på krämig kokosmjölk så blir buljongen extra god. Sedan är det bara i med musslorna och de kokar ju klart på 5 minuter, så det är en rätt som inte bara är god utan snabb också. Servera bröd eller ris till.

Annons

Önskar er alla en mysig fredagskväll!

Musslor med thaismak

6 portioner
35 minuter

2 nät blåmusslor
2 vitlöksklyftor
1 stjälk citrongräs
1 röd chili
1 tetra krämig kokosmjölk, 500 ml
1 dl vatten
4 limeblad eller 1 msk torkade flakes av kaffirlime
ca 3 msk pressad lime
1 tsk salt
1 kruka färsk koriander
Tillbehör
limeklyftor
bröd eller ris
Gör så här
1. Tvätta, borsta och skrapa musslorna. Kasta trasiga eller öppna musslor som inte stänger sig när du knackar på skalet.
2. Finhacka vitlöksklyftorna. Skär citrongräset i bitar. Tryck med knivskaftet på varje bit. Finhacka chilin, ta bort kärnor och mellanväggar om du inte vill ha det så hett.
3. Häll kokosmjölken och vatten i en stor gryta. Tillsätt vitlök, citrongräs, chili, limeblad, limesaft, salt och hälften av korianderbladen. Koka några minuter utan lock.
4. Häll i musslorna, koka 2 minuter under lock. Rör om och koka ytterligare 2–3 minuter. Kasta musslor som inte öppnat sig och plocka gärna bort citrongräs och limeblad före serveringen. Garnera med korianderblad och gärna extra chili.
5. Servera med limeklyftor och bröd eller ris.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar