Annons
Annons

Pepparkaksskorpor med nötter

Letar du efter något gott och lättbakat till kaffet eller glöggen? Testa mina pepparkaksskorpor, de smakar helt ljuvligt och är möra med härligt crunch av nötter.
Spröda goda skorpor med smak av pepparkaka och nötter. Foto: Ulrika Pousette
Spröda goda skorpor med smak av pepparkaka och nötter. Foto: Ulrika Pousette

Pepparkaksskorpor min egen favorit

Du har väl inte tröttnat på pepparkakskryddor? Det har inte jag. Jag älskar doften och smaken av pepparkaka. Häromdagen när jag kom hem doftade hela trappuppgången pepparkaka, det var säkert någon som hade bakat pepparkakor. Det sprider ju underbara dofter när man bakar med pepparkakskryddor. Då kom jag att tänka på mina pepparkaksskorpor som är en av mina egna favoriter. Det var mycket länge sedan jag skapade det här receptet. Skorporna blir helt underbara, så spröda och med ljuvliga smaker av nötter och pepparkakskryddor. Om du inte tål hasselnötter kan du baka dem med sötmandel. Det går säkert att utesluta mandel och nötter också, men just hasselnötter ger så fin smak till pepparkakskryddorna.

Annons

Goda till glöggen

Pepparkaksskorporna passar perfekt att servera till kaffe, te eller glögg. De är trevliga som gå bort-present också i en fin burk. De är också hållbara så du kan baka redan nu och förvara i  burk med tättslutande lock.

Annons

Pepparkaksskorpor med nötter

De är också goda att göra med sötmandel. Enklast gör du dem i matberedare men det går också att göra degen helt för hand.

Ca 40 skorpor
100 g hasselnötter
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl, 300 g
2 msk pepparkakskrydda
100 g smör
2 ägg
Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet börjar lossna. Gnid av skalet i en handduk.
2. Kör samman socker, bakpulver, vetemjöl och kryddorna. Tillsätt hasselnötterna och smöret i bitar. Kör ihop, tillsätt äggen och kör ihop till en deg.
3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaks dem glest på plåten och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn.

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar