Annons

Poké bowl med lax och sesammajonnäs

En skål med marinerad lax, svenska gryn, grönsaker och sesammajonnäs blir en god mysmiddag till familjen eller läcker bjudrätt. Lättlagat dessutom.
Poké bowl med marinerad lax och sesammajonnäs.
Poké bowl med marinerad lax och sesammajonnäs.

Poké bowl är en rätt som lär härstamma från Hawaii. Det var ett sätt att ta vara på överbliven fisk och annat. Det är en lättfixat och gott och kan göras på olika sätt och med olika tillbehör. Här har jag gjort en laxbowl där jag marinerat laxen. Det blir så gott. Det funkar lika bra som mysmat till familjen som bjudmat. Antingen låter du var och en plocka ihop sin egen bowl eller så serverar du den färdig i skålar. Oftast bottnas skålen med marinerat ris men här har jag istället bottnat med Svenska kvarngryn som är ett bra alternativ till ris och mycket gott med lite nötig smak. Du hittar även recept på poké bowl med kyckling och marinerat ris längre ner.

Annons
3 olika sorters svenska gryn med god nötig smak och fin konsistens.
3 olika sorters svenska gryn med god nötig smak och fin konsistens.
Annons

De blande kvarngrynen har blivit en ny favorit hemma hos mig. Det är en ekologisk fullkornsblandning av havre, vete och råg och grynen är snabblagade och har härligt tugg och god smak. De är goda både varma och kalla. I min poké bowl  passar de utmärkt och är även goda som tillbehör till maten. Positivt förutom att de är så goda, så är de desutom snabba att tillaga, svenskodlade,  ekologiska och billiga.

Laxloin en annan favorit

1 paket tinad mango, 250 g 1 paket tinad avokado, 250 g
Laxloin, finaste biten av laxen säljs under olika varumärken.
Annons

Laxloin är en annan favorit och det är de finaste bitarna som skärs ut av laxen som tas om hand och packas 2 timmar efter att de fiskats.  Det finns både back loin och mid loin. Du kan använda vilken som. Laxloin är så smidiga att använda för det är enkelt att bara skiva dem och de kan ätas råa. Jag har marinerat i japansk soja, limesaft, sesamfrön och finriven ingefära. Det blir så gott tycker jag och passar utmärkt till kvarngrynen och grönsakerna som jag serverar till.
Fryst kan vara jättebra
Lax och avokado är en mycket bra kombo, men ofta är det svårt att få tag på perfekt mogen avokado. Men jag har upptäckt att den frysta är jättebra. Den är perfekt mogen och dessutom färdigtärnad. Du kan alltid ha den hemma och det går ganska snabbt att tina tärningarna om du sprider ut dem på en tallrik. Detsamma gäller mango, inte alltid lätt att hitta perfekt mogen när man plötsligt kommer på att det ska ingå i maten. De frysta mangotärningarna är också ett bra alternativ. Här använde jag både fryst avokado och fryst mango.
Marinera morötterna
Morötter har jag alltid hemma i kylen. Passar till det mesta både råa och kokta. Det är gott att marinera dem i en sötsylig lag. Antingen gör du en egen 1-2-3 lag, det vill säga 1 del ättiksprit, 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten eller så tar du genvägen genom snabbinläggning med vinäger som numera finns att köpa. Jag tycker också att det är fint att också ge de marinerade morötterna lite extra smak av ingefära. Det blir supergott. Så här är de bara grovt rivna och marinerade i sötsyrlig lag med ingefära.

Poké bowl med marinerad lax

4 portioner
4 portioner svenska kvarngryn eller andra matgryn eller ris
1 paket tinad mango, 250 g
1 paket tinad avokado, 250 g
ca 400 g laxloin
1 msk pressad lime
3 msk japansk soja
1 msk svarta sesamfrön
1 msk + 1 tsk finriven ingefära
2 morötter
1/2 dl snabbinläggning med vinäger
1 liten fänkål
2 salladslökar
1 röd spansk peppar
Sesammajonnäs
1– 1/2 dl majonnäs
1–2 krm sesamolja
Gör så här
1. Koka grynen eller riset enligt förpackningen. Tina mango- och avokadotärningarna.
2. Skiva laxen och lägg dem i en skål. Blanda limesaft, soja, sesamfrön och 1 msk finriven ingefära. Häll marinaden över laxen och låt marinera medan du gör resten, den kan även marinera längre tid. Blanda några gånger under tiden.
3. Grovriv morötterna och blanda med snabbinläggningen och 1 tsk finrven ingefära.
4. Skiva fänkålen mycket tunt, gärna med mandolin.
5. Skiva salladslökarna och chilin.
6. Smaka av majonnäsen med lite sesamolja.
7. Bottna skålarna med de kokta grynen och lägg på resten i grupper ovanpå. Ringla över sesammajonnäs och servera resten vid sidan om.

Annons
Poké bowl med kyckling och svart ris. Foto: Christina Uhlin
Poké bowl med kyckling och svart ris. Foto: Christina Uhlin

 

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar