Annons

Ravioli med spenat och ricotta

Lätt att gilla den här rätten, supersnabb om du köper färdig pasta.
Ravioli med spenat och ricotta. Foto: Linus Hallgren
Ravioli med spenat och ricotta. Foto: Linus Hallgren

Ni som följt mig vet att jag älskar Italien och den italienska maten. Det är något med enkelheten och de rena smakerna som tilltalar mig väldigt mycket. Det här är en lite pysslig rätt om du gör allt från grunden, men så blir det gott också. Pastadegen kan användas både till dessa ravioli och till lasagneplattor eller bandpasta.

Snabbt med färdig ravioli

Det finns ju även färdigköpt ravioli som är väldigt god. Så vill du ha en supersnabb rätt köper du färdig ravioli och serverar med hemgjord pesto, tomater och örter. Det går ju också att köpa färdig pesto, men jag har inte hittat någon pesto som är lika god som den hemgjorda peston och det är ju ganska enkelt om du bara har en mixerstav eller liten mixer. Själv har jag en liten som jag sätter på mixerstaven, den funkar väldigt bra.

Annons
Annons

Ha en bra vecka!

Hemgjord pasta

Inte så svårt som du kanske tror.

Annons

Pastadeg
200 g vetemjöl
200 g durumvetemjöl
1 tsk salt
4 stora ägg
Gör så här
1. Blanda mjölsorterna och salt i en matberedare.
2. Tillsätt äggen och kör snabbt ihop till en deg. Låt den gärna vila en stund i plastpåse.
3. Dela degen i bitar och kavla på mjölat bord ut den tunt eller kavla i pastamaskin. I maskin är det viktigt att börja med att kavla tjockt och kavla flera gånger och gå stegvis tills den är tunn. Gör fettuccine eller använd degen till lasagne eller fylld pasta som till exempel de spenat och ostfyllda raviolin.

Pesto

50 g pinjenötter
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olivolja
2 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Rosta gärna pinjenötterna i en torr och medelvarm stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.
2. Mixa pinjenötter, basilika, vitlök och olivolja till en pesto. Tillsätt parmesan. Smaka av med salt och lite peppar.

 

Annons

 

Spenat- och  ostfylld ravioli

Ricotta och spenat är en god klassisk fyllning. Som tillbehör serverar jag lite pesto och tomater i olivolja.
Det finns även god färsk ravioli att köpa, och gör du det blir det här en turbosnabb rätt.
4 portioner
1 sats pastadeg, se recept
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk olivolja
250 g fryst bladspenat
1 burk ricottaost, 250 g
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
250 g färska körsbärstomater
2 msk pesto
parmesanost, finriven
några blad av någon färsk ört eller rucola
Gör så här

  1. Fräs löken mjuk i olivolja, tillsätt spenaten och låt den fräsa tills den tinar och vätskan kokar bort. Låt svalna.
  2. Blanda spenaten med ricottaosten. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  3. Kavla degen tunt i omgångar och lägg sedan ut en tesked fyllning med jämna mellanrum, fukta med lite vatten mellan fyllningen. Lägg på ett tunt degark och tryck till runtom varje kudde med fingertopparna. Sporra eller skär ut kuddar och se till att kanterna fästs samman, annars rinner fyllningen ut i kokvattnet. Lägg dem på mjölad bricka eller mjölad handduk.
  4. Halvera tomaterna och fräs dem lätt i olivoljan. Salta och peppra lätt.
  5. Lägg ner pastan i kokande vatten och koka 3–5 minuter. Häll av vattnet och låt rinna av. Lägg upp på varma tallrikar. Skeda över tomaterna och klicka på lite pesto. Avsluta med riven parmesanost och någon färsk ört eller rucolablad.
Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar