
Nu är det verkligen kallt för att vara i Stockholm, i går var det -14 grader när jag vaknade. Men sedan sken solen och värmde upp några grader. Det var sagolikt fint och folk åkte skidor till och med i Rålamshovparken. Själv hade jag tyvärr inte möjlighet att åka skidor. Jag längtar efter värmande soppor.
Rödbetsoppa – god och värmande
Rödbetsoppa är en favorit. Det är så gott med den här typen av rödbetssoppa, som har ryskt ursprung och heter Borstjtj. Jag grovriver grönsakerna då går det extra snabbt och lätt att göra soppan. På ryskt vis tillsätter jag vinäger, det bryter av rotfrukternas och lökens sötma så att det blir extra fin smakbrytning. Vinägern hjälper också till att soppan får en riktigt fin röd färg.
Dubbla satsen och frys in
Soppan blir nästan bara godare av att stå till nästa dag och dubbla gärna receptet för soppan går mycket bra att frysa. Det är en utmärkt att ha en soppa i frysen att bara ta fram och värma. En varm soppa är perfekt vintermat. En klick crème fraiche eller gräddfil med finriven pepparrot och liten klick senap är god att klicka i soppan. Du kan ta turkisk eller grekisk yoghurt också.
Rödbetssoppa med pepparrotskräm
En god och färgstark vintersoppa fullproppad med nyttigheter.
6 portioner
1/2 kg rödbetor
1 morot
2 gula lökar
1 bit röd- eller vitkål, 250 g
1 msk olivolja
1 1/2 liter buljong
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1-2 msk rödvinsvinäger
nymald svartpeppar
ev salt
Tillbehör
2 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk eller grekisk yoghurt
finriven pepparrot
1 msk stark och grovkornig senap
ev några korn salt
Gör så här
1. Skala och ansa rot- och grönsakerna. Riv dem grovt. Fräs dem i olja några minuter i en stor kastrull eller gryta,Häll på buljong, lagerblad, kryddpepparkorn och vinäger.
2. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka 10–15 minuter. Smaka av med peppar , salt och eventuellt mer vinäger.
3. Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pepparrot och lite senap och ev några korn salt.