Annons

Saffranstårta med kanel- och mandelbotten

Saffranstårta med kanel- och mandelbotten är den perfekta desserten så här i juletid. Den smakar ljuvligt av saffran, kardemumma och kanel och den lena saffransfyllningen blir så fin kontrast till den crunchiga bottnen. Du kan göra den redan nu och frysa in den till någon av helgmiddagarna framöver.
Saffranstårta med mandelbotten. Foto: Ulrika Pousette
Saffranstårta med mandelbotten. Foto: Ulrika Pousette

Letar du efter en riktigt läcker dessert till julen så vill jag tipsa om min frysta saffranstårta med mandelbotten med smak av kanel. Eftersom det är en fryst tårta kan du baka den redan nu även om du inte ska bjuda den förrän i julhelgen. Viktigt är bara att packa den väl så att den inte tar smak av något annat i frysen. Du kan frysa den i formen och täcka den väl med frysfolie och gärna plastpåse utanpå. Tårtan är dessutom helt glutenfri.

Annons

Servera gärna med bär
Låt den temperera en stund innan du serverar så att den inte är alltför hård. Om du vill servera på portion kan du skära den med en varm kniv medan den fortfarande är fryst. Servera gärna med bär. Hallon eller björnbär passar bra att garnera med och servera till. Det blir också gott och fint att garnera med granatäppelkärnor.

Annons

Saffranstårta med kanel- och mandelbotten

En fryst tårta med riktigt juliga smaker av saffran, kanel och kardemumma.

1 tårta, ca 12 bitar
Mandelbotten
150 sötmandel
1 1/2 dl florsocker
2 tsk mald kanel
3 äggvitor
Saffransparfait
1/2 paket saffran (1/2 krm)
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 1/2 dl florsocker
1/2 tsk stött kardemumma
Garnering
hallon, björnbär eller granatäppelkärnor
Gör så här

Annons
  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda finstött saffran och grädde.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen.
  3. Finhacka mandeln med socker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med sockret och kanelen. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret. Bred ut smeten i formen.
  4. Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter.
  5. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt kardemumman.
  6. Vispa saffransgrädden och vänd ner den i äggsmeten.
  7. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar.
  8. Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med hallon, björnbär eller granatäppelkärnor.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar