Annons
Annons

Saftig frukt- och mandelkaka med citrus

Saftig frukt- och mandelkaka med citrus är lätt att baka och håller mycket länge. Se bara till att frukten hunnit suga åt sig spriten.
Saftig fruktkaka hör julen till. Foto: Ulrika Pousette
Saftig fruktkaka hör julen till. Foto: Ulrika Pousette

Fruktkaka hör julen till och det är en kaka osm håller sig saftig och god länge. Jag har russin, torkade fikon och aprikoser som jag blötlägger i sprit och så har jag även sötmandel och citrusskal i kakan. Citrusskalen ger en fräsch ton som jag tycker passar så bra ihop med frukten. Viktigt att du låter frukten ligga i minst 10 timmar i spriten så att de hinner suga åt sig spriten. Jag gör den oftast med rom, men cognac eller irländsk whiskey funkar också.

Frukt- och mandelkaka med citrus

1 kaka, ca 15 bitar

Annons

250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin
1 dl rom eller cognac
100 g sötmandel
smör + kokosflingor, ströbröd eller polenta till formen
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl, 240 g
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 apelsin
finrivetskal av 1 citron

Annons

Gör så här

1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser.  Blanda fikon, aprikoser, russin och mandel. Häll spriten över och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln.
2.  Smörj och bröa en  1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, mandeln och det rivna cirusskalet. Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Häll smeten i formen. Grädda på netersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp kakan och låt svalna under formen.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar