Annons

Saftiga gifflar med nötfyllning

Härligt goda gifflar med lyxig vetedeg och smaskig nötfyllning.
Lyxiga gifflar med smaskig nötfyllning. Det är också gott att bytra ut nötterna mot mandelmassa med lite smör. Foto: Ulrika Pousette
Lyxiga gifflar med smaskig nötfyllning. Det är också gott att bytra ut nötterna mot mandelmassa med lite smör. Foto: Ulrika Pousette

Jag tror att det bakas och lagas mer mat på många håll. Själv är jag vansinnigt förtjust i vetebröd av olika slag. Ja det är alltid gott med något nybakat, men de här gifflarna blir även supergoda efter frysning. Jag har fyllt mina gifflar med en smaskig nötfyllning. Rosta gärna nötterna innan, men det är inte nödvändigt. Är du allergisk mot mandel och nötter kan du tillexempel fylla dem på aprikosmarmelad eller sylt. Gifflarna går utmärkt att frysa.

Nötgifflar

Lyxig vetedeg med smaskig nötfyllning. Det är också gott att byta ut hasselnötterna mot mandel eller röra ut mandelmassa och med lite smör och fylla gifflarna. Aprikossylt eller aprikosmarmelad är också gott som fyllning i gifflarna. Det går utmärkt att frysa gifflarna.
36–48 gifflar

Annons
Annons

3 dl lättmjölk
25 g jäst för söta degar
150 g smör, rumsvarmt
2 stora ägg
2 krm salt
1 dl strösocker
ca 13 dl vetemjöl, ca 800 g
Hasselnötsfyllning
150 g hasselnötter
3 dl florsocker
100 g smör
Pensling
1 uppvispat ägg
Glasyr
1 dl florsocker
ca 1/2 msk vatten
Gör så här

  1. Hasselnötsfyllning: Rosta gärna hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Gnid av skalet i en handduk. Kör hasselnötter och socker finfördelat i matberedare tillsätt smöret och kör ihop till en massa.
  2. Lös jästen i en bunke med 1 dl kall mjölk. Tillsätt resten av den kalla mjölken, det rumsvarma smöret i klickar, ägg, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta väl till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under duk ca 1–1 1/2 timme.
  3. Ta upp och arbeta samman degen. Dela den i 6 delar och kavla ut varje del till en rundel. Skär ut 6–8 snibbar av varje rundel.
  4. Lägg på en klick fyllning och rulla ihop till en giffel från basen på snibben. Lägg dem med skarven under på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ca 30 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  6. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 7–8 minuter tills de har fått fin färg.
  7. Glasyr: Rör ut florsockret med lite vatten och ringla på gifflarna före servering.
Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar