Annons
Annons

Sgroppino – italiensk citrondrink med prosecco

En blandning mellan drink och dessert, en superfräsch avslutning på middagen.
Italiensk drink med citronsorbet och prosecco passar som dessert. Foto: Christina Uhlin
Italiensk drink med citronsorbet och prosecco passar som dessert. Foto: Christina Uhlin

Både drink och dessert

När jag är Italien och har ätit en god middag väljer jag ofta att avsluta med sgroppino. Det här är en italiensk klassiker. En fräsch och svalkande avslutning, en blandning mellan drink och dessert.

Annons

Jag tycker alltid om att avsluta middagen med något sött. Men när man har ätit fler rätter kan det bli för mastigt med en riktig dessert, då är sgroppino perfekt. Här har jag gjort den med citronsorbet och prosecco, ibland är det vodka i också. Det här är fin avslutning på nyårsmiddagen eller vilken middag som helst. Speciellt om man bara vill ha en riktig lätt och fräsch avslutning. Citronsorbet kan du hitta i frysdisken i nästan alla livsmedelsbutiker. Sedan toppar jag med det italienska bubbelvinet prosecco. Vill du ha utan alkohol kan du ta cider eller läsk, typ fruktsoda.

Annons

Önskar er alla ett gott slut på det gamla året!

Sgroppino

Kyl glasen så att de är riktigt kalla innan du häller upp den mixade sorbeten. Du kan också göra det i förväg och förvara i
frysen.
4 portioner
Tid: 5 minuter
½ liter citronsorbet
½ flaska prosecco, 37 cl
Garnering
blad av mynta- eller citronmeliss
ev lite citronzest
Gör så här
Mixa citronsorbeten med hälften av vinet. Häll upp i glas. Fyll sedan på med resten av vinet och toppa med myntablad eller citronmeliss och eventuellt lite finstrimlat skal av citron.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar