[caption id="attachment_4655" align="alignnone" width="1024"] Ugnsstekt lax med örtfjäll och örtig senapssås och färskpotatis med grönsaker. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Somrig helgmeny för många Gurklax med färskpotatis och örtig senapssås * Mandeltårta med bär och nektariner Jag befinner mig i Norrbotten och har det fint. Men jag längtar efter lite solsken för det har regnat väldigt mycket senaste tiden. Ändå härligt att få umgås med barn och barnbarn och äta god mat. Tidigare hade jag ett väldigt primitivt kök, men nu har jag ett nytt kök och det så härligt med plats och utrymme för matlagning när vi är många. Ni som följer mig på Instagram maudsmat_matmagasinet såg att jag bakade tunnbröd i går. Underbart gott! Det gjorde jag i byns bagarstuga men degen gjordes i mitt stugkök. Hoppas ni alla har det bra trots dessa trista Coronatider. Önskar er alla en trevlig helg! Lax med krämig sås Den här veckan bjuder jag på en helgmeny med lax. Vi har varit samlade hela familjen och då blir vi många. Det här är bra rätt för den räcker till 8–10 personer och du kan förbereda allt i god tid. Vill du inte göra den som en lax med gurkfjäll kan du bara ugnssteka laxen och servera såsen vid sidan om, det blir toppengott, men ser inte lika kul ut. Mycket lättbakad mandeltårta Till dessert bjuder jag en ljuvlig och lättgjord tårta. Botten med knapriga mandlar i kontrast till len grädde och fräscha bär eller frukter blir så gott. Den som vill göra det riktigt enkelt kan ta bara grädde och bär som fyllning, det blir också underbart gott, jag lovar. Kräm och bottnar kan göras klara långt i förväg, men lägg inte ihop tårtan förrän strax före serveringen. Tårtan är god till olika sorters bär, men speciellt hallon och jordgubbar passar bra. Även nektariner eller persikor är jättegott att toppa tårtan med. Gurklax med färskpotatis och örtig senapssås Enklast är det om du i butiken ber att få två lika stora stjärtbitar av laxfilé. Be även att de tar bort skinnet så blir det extra lätt när du ska laga. Det här blir festligt och du kan förbereda det mesta dagen före. Vill du inte göra den som en rolig lax kan du bara ugnssteka laxen och servera såsen vid sidan om. Potatisen kan serveras antingen nykokt eller kall. 8–10 portioner 35 minuter + tid i ugn och att kallna 2 skinnfria stjärtbitar av laxfilé à 600 g 2 tsk salt nymald vitpeppar ½ dl av såsen 100 g philadelphiaost 1–2 smala gurkor 1 ekologisk citron Senapssås 4 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 3 msk söt grov senap 2 msk dijonsenap 1 dl finhackad dill 1 dl finskuren gräslök finrivet skal av 1 ekologisk citron ½–1 msk pressad citron ca 1 tsk salt nymald svartpeppar Tillbehör 1½ kg färskpotatis 400 g sugar snaps 1 knippe rädisor 1–2 msk olivolja 400 g blandad sallad Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°. Skär i ena stjärtänden på laxen till det som ska bli fiskhuvudet. Biten du skär bort ska bli likt ett V och den biten ska sedan bli stjärtfenan. Salta och peppra laxen på båda sidor. 2. Lägg bitarna med den breda sidan tätt mot varandra på ett stort ugnsfat eller på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den lilla stjärtfenan i änden som du inte skurit till. Stek mitt i ugnen tills laxen är precis genomstekt, 15–20 minuter. Ta ut och låt den kallna. 3. Sås: Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Blanda ner majonnäs, senapssorterna, dill och gräslök. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar. 4. Blanda ½ dl av såsen med philadelphiaosten. Bred blandningen över den kalla laxen. Hit kan förberedas. 5. Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin. Täck laxen med skivorna likt fjäll, börja i stjärtändan. Skär bort ändarna på citronen och lägg dit dem som ögon. Skär citronen i klyftor och garnera med dem likt fenor. 6. Borsta och skrubba potatisarna väl. Koka dem mjuka i saltat vatten. Lägg ner sugar snapsen den sista minuten. Skiva rädisorna. Häll av kokvattnet. Blanda ner rädisorna och häll över lite god olivolja. Servera potatisen varm eller kall tillsammans med laxen, såsen och blandade salladssorter. Ljuvlig mandeltårta passar till alla bär Till dessert bjuder jag en ljuvlig och lättgjord tårta. Botten med knapriga mandlar i kontrast till len grädde och fräscha jordgubbar blir så gott. Den som vill göra det riktigt enkelt kan ta bara grädde och bär som fyllning, det blir också underbart gott, jag lovar. Kräm och bottnar kan göras klara långt i förväg, men lägg inte ihop tårtan förrän strax före serveringen. [caption id="attachment_4661" align="alignnone" width="1024"] Mandeltårta med jordgubbar och nektariner. Foto: Pepe Nilsson[/caption] Mandeltårta med citronkräm och jordgubbar 1 tårta, ca 10 bitar Botten 100 g sötmandel 300 g mandelmassa 2 stora äggvitor Citronkräm 2 stora äggulor finrivet skal av 1 citron 2 msk pressad citron 3/4 dl strösocker Garnering 2 1/2–3 dl vispgrädde 1 liter jordgubbar ev 1–2 nektariner och persikor Gör så här 1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det enklast att först grovriva mandelmassan. 2. Bred ut smeten i en rundel på plåt med bakplåtspapper, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter tills den börjar få fin lite ljusbrunfärg. 3. Citronkräm: Blanda äggulor, citronskal, -saft och socker i en tjockbottnad liten kastrull. Sjud under vispning till en tjock kräm. Kyl kastrullen i vattenbad. Hit kan du förebereda dagen före. 4. Dra av bakplåtspapperet och lägg upp tårtan på serveringsgat. Vispa grädden. Bred på citronkrämen och sedan gräden över. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar och eventuellt klyftor av nektariner eller persikor.