Annons

Soparnik – specialitet från Dalmatien i Kroatien

Soparnik - en specialitet från Kroatien. Inuti den tunna degen döljer sig mangold, persilja och salladslök.
Soparnik – en specialitet från Kroatien. Inuti den tunna degen döljer sig mangold, persilja och salladslök.

I går hade jag fullt upp med fotografering i provköket i Malmö. Ni som följt mig minns kanske att jag förra våren var i Split på en matresa. Om du missat det kan du läsa mer här. Men nu ska jag göra ett reportage i tidningen med några recept som jag fick med mig. Soparnik var något helt nytt för mig och så fantastiskt gott!  Det är en tunn deg nästan som en pizza calzone som fylls med mangold, persilja och salladslök. Alltså är den helt plantbaserad. Soparnik är en specialitet från Dalmatien och till helger och festligheter görs den i ett gigantiskt format, ca 1 m i diameter och gräddas den täckt av aska i en vedeldad ugn. Men det blir inte dumt att göra den hemma också. Om du har svårt att hitta mangold så här tidigt på säsongen kan du ta svartkål i stället.

Annons
Annons
Fotografen Christina Uhlin och Maria Håkansson Matmagasinets AD tittar på de nytagna bilderna i vårt provkök.
Fotografen Christina Uhlin och Maria Håkansson Matmagasinets AD tittar på de nytagna bilderna i vårt provkök.
Annons

Soparnik

Degen blir tunn och är lättkavlad och med den gröna fyllningen blir det överraskande gott.
1 stycken, ca 8 bitar
Tid: 40 minuter
4 dl vetemjöl, 240g
1½ msk olivolja
125 g kallt vatten, 1¼ dl
½ tsk salt
Fyllning
ca 400 g mangold
1 litet knippe persilja, 20 g
2 salladslökar
1½ msk olivolja
3/4 tsk salt
Till pensling
1½ msk olivolja
1–2 vitlöksklyftor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda vetemjöl, olja, vatten och salt. Arbeta samman till en smidig deg. Plasta in degen och låt den vila medan du gör fyllningen.
3. Fyllning: Skölj mangold och persiljan, torka dem väl. Skär bort den grova nedersta delen på mangolden.
4.  Hacka mangolden och persiljan. Skiva salladslöken tunt. Bland alltsammans med olivolja och salt.
5. Dela degen i två delar. Kavla ut på lätt mjölat bakbord till 2 stora cirklar, men så stora så att de ryms på plåten.
6. Lägg den ena degplattan på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen över men lämna några cm vid kanten. Lägg den andra över. Nyp ihop och vik över kanten.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills den börjar få fin färg. Blanda under tiden olivolja och vitlök.
8. Pensla med oljan på ovansidan när den är färdiggräddad och du tagit ut den ur ugnen. Den är godast nygräddad men är även god att äta kall.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar