Annons
Annons

Tiramisu – lättlagad italiensk favoritdessert

Tiramisu - drömgod italiensk dessert. Foto: Christina Uhlin
Tiramisu – drömgod italiensk dessert. Foto: Christina Uhlin

Längtan till Italien

Jag längtar till Italien, för mig är Italien ett av de bästa resmålen året om. Jag älskar den italienska maten även om italiensk mat inte är något man ska generalisera. Maten i norra Italiensk skiljer sig mycket från den syditalienska maten. Men det finns en enkelhet och att inte krångla till det för mycket som jag tycker kännetecknar den italienska maten. Tiramisù är en italiensk klassisk dessert och den brukar finnas både i södra och norra Italien. Jag älskar tiramisù och äter alltid det när jag är i Italien. Men det är inte svårt att göra hemma och blir lika gott. Det här receptet blir lätt och luftigt för jag använder även äggvitan, vilket också gör att den blir mindre fet och inte lika tung. Längre ner hittar du länk till min tiramisutårta som är ännu enklare att göra och speciellt om ni är många. Där använder jag färdig sockerkaksbotten istället för  savoardikex.

Annons
Annons

Önskar er alla en fin fredag och helg!

Tiramisù

Portionerna är inte så stora, men det går bra att dubbla receptet och du kan till och med frysa in desserten om du vill. Om du fryser så kan du vänta med att pudra över kakao.
6 små portioner
Tid: 30 minuter
2 stora äggulor + 2 stora äggvitor
3/4 dl + 2 msk strösocker
1 burk mascarponeost à 250 g
1 dl starkt kallt kaffe, gärna espresso
2 msk rom, brandy, marsalavin eller Amaretto
ca 1/2  paket savoiardikex à 200 g
kakao till garnering
Gör så här
1. Vispa gulor och 3/4 dl strösocker poröst med elvisp. Tillsätt sedan mascarpone och fortsätt vispa ytterligare några minuter.
2. Vispa äggvitorna till skum i en absolut ren bunke med rena vispar. Tillsätt 2 msk strösocker lite i taget och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i mascarponekrämen.
3. Blanda kaffe med spriten. Se till att kexen får plats i glasen eller formarna som du tänker använda. Halvera kexen om det behövs. Bottna med mascarponekräm, doppa kexen i kaffeblandningen och varva dem med krämen i glasen eller formarna. Använder du portionsformar räkna med 1 1/2–2 hela kex per portion.
4. Ställ in dem övertäckta i kylskåp i minst 3 timmar. Tiramisù håller sig i ett par dagar om den förvaras väl övertäckt i kylen. Sikta över kakao vid serveringen.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar