Annons

Tiramisù som i Italien

Tiramisù är den perfekta kalasdesserten. Den är lättgjord till många och kan förberedas dagen för festen. Min tiramisù är ovanligt lätt och luftig. Testa själv.
Tiramisú, älskad italiensk klassike
Tiramisú, älskad italiensk klassiker.

För er som även följer mig på Instagram så såg ni att vi i går bland annat fotade Tiramisù i vårt provkök i Malmö.

Christina Uhlin, Aller Medias duktiga fotograf plåtar Tiramisù i Matmagsinets provkök.
Annons

Tiramisùn blev supergod och så god att provsmakarna genast ville ha receptet.

Annons

Nu ska ni få det lite i förväg. I nästa nummer 3 kommer som utkommer den 19 februari publiceras receptet i tidningen och många andra goda italienska recept. Tiramisù är den perfekta kalasdesserten som jag själv aldrig tröttnar på. Den är så god! Det är en perfekt dessert när du ska ha bjudning. Den är enkel att göra till många och kan förberedas i god tid.
Savoardikex eller lady fingers
Det är alltid italienska kex som doppas i kaffe som blandats med antingen marsalavin, likör eller någon slags sprit. Kexen heter savoardikex, det är italienska luftiga söta kex som även kallas lady fingers. De suger upp vätskan snabbt och ska bara doppas hastigt i kaffet. Den här gången använde jag rom som smaksättning och det blir så gott. Jag har gjort denna med äggvita som gör den extra luftig och den känns inte så mäktigt. Gör gärna desserten i portionsformar, men det fungerar också att göra den i en stor form. Jag köpte vida och låga glas på Ikea och de kostade bara 29 kr för 6 stycken. De är användbara till mycket. Perfekta även till många andra desserter och även till förrättssoppor och sallader.

Annons

Tiramisù som i Italien

10 portioner
Tid: 30 minuter
4 äggulor + 4 äggvitor
1½ + ½ dl strösocker
2 burkar mascarponeost à 250 g
2 dl starkt kallt kaffe, gärna espresso
¾ dl rom, brandy, marsalavin
eller Amaretto
1 paket savoiardikex, 200 g
kakao till garnering
Gör så här
1. Vispa gulor och 1½ dl strösocker poröst med elvisp. Tillsätt sedan mascarpone och fortsätt vispa ytterligare några minuter.
2. Vispa äggvitorna till skum i en absolut ren bunke med rena vispar. Tillsätt ½ dl strösocker lite i taget och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i mascarponekrämen.
3. Blanda kaffe med spriten. Se till att kexen får plats i glasen eller formarna som du tänker använda. Halvera kexen om det behövs. Bottna med mascarponekräm, doppa kexen i kaffeblandningen och varva dem med krämen i glasen eller formarna. Använder du portionsformar räkna med två hela kex per portion.
4. Ställ in dem övertäckta i kylskåp i minst 3 timmar. Tiramisù håller sig i ett par dagar om den förvaras väl övertäckt i kylen. Sikta över kakao vid serveringen.

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar