Annons

Tomatpaj – extra god och utan ägg

Halvtorkade tomater gör pajen extra god och smakrik.
Läcker tomatpaj. Foto: Carin Pålsson
Läcker tomatpaj som görs utan ägg. Foto: Carin Pålsson

Det verkar vara Brittsommar i stora delar av landet, så härligt. I går kväll tog jag en kvällspromenad och det var fullt med folk som badade, hade picknick eller satt ute och njöt av den varma kvällen. Det fina vädret ska visst fortsätta i morgon. Så i dag bjuder jag på en tomatpaj som du kan göra och ta med på picknick eller äta därhemma. Om du har odlat egna tomater kanske du har gott om dem just nu. I annat fall finns det gott om goda tomater till bra pris i butikerna.

Annons

Umamirik paj

I den här pajen halvtorkar jag tomaterna, så de blir extra söta och goda. Smakerna blir mer koncentrerad och när tomaterna torkar blir de rika på den femte grundsmaken, umami, som gör att det vattnar sig i munnen. Det blir alltså extra smakrikt och gott. Det är dessutom bra att tomaterna är halvtorkade så blöter de inte ner pajdegen. Den tar lite tid att göra, eftersom tomaterna ska halvtorka i ugnen, men det är det värt. Det blir en fantastisk god paj. Torkningen i ugnen sköter sig helt själv. Men öppna gärna luckan då och då för att släppa ut fukt. Det bästa är om du har varmluft i din ugn. Pajen kan du göra i förväg och äta kall eller sedan värma den lite inför serveringen

Äggfri paj

Pajdegen är mycket fin, spröd och god, jag tar hälften rågmjöl och hälften vetemjöl, du kan också byta ut rågmjölet mot grahamsmjöl om du har det hemma. Det blir mycket gott och känns matigt. Pajen innehåller inga ägg och för den laktosintolerante är det bara att byta ut smöret mot laktosfritt. Servera pajen med en härlig sallad. Det är också gott att ha svarta oliver till, antingen i salladen eller i en skål vid sidan om.

Mauds tomatpaj

Tomaterna halvtorkas och blir oerhört goda och smakrika.
8 bitar
Tid: 30 minuter + 2 timmar i ugn
Pajdeg

1½ dl vetemjöl, 90 g
drygt 1½ dl rågmjöl, 90 g
2 krm salt
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning
1½ kg tomater
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
250 g finriven lagrad ost, t ex prästost
3 msk maizena majsstärkelse
nymald svartpeppar
1 kruka basilika eller 2 msk torkad oregano
Tillbehör
blandad sallad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°, använd varmluft om du har.
2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär 3–4 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåts­papper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen, ca 1½ timme. Det kan ta något längre tid om du inte har varmluft. Öppna gärna ugns­luckan då och då och släpp ut fukt.
3. Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Kavla degen till en stor rundel eller tryck ut den direkt i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys.
4. Finhacka löken och pressa vit­löken. Fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.
5. När tomaterna är färdiga, höj ugns­temperaturen till 225°. Klä kan­ten på pajdegen med aluminium­folie och grädda pajdegen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.
6. Blanda 200 g ost med majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av ostblandningen i pajbottnen. Lyft upp tomaterna, t ex med kökspincett, och fördela hälften ovan­på på osten. Vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå samt hälften av basilikabladen. Fördela resten av osten, tomaterna och löken ovanpå och vrid över svartpeppar.
7. Grädda ca 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad och gärna oliver. Pajen kan även serveras kall.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar