Annons
Annons

Torskrygg med champagnesås, löjrom och ostfras

Bjud på en festlig nyårsrätt med torskrygg, champagnesås, löjrom och potatispuré. Som pricken över i strö över smakrikt krisp av Västerbottensost.
Festlig torsk med champagnesås, löjrom och västerbottensfras. Foto: Christina Uhlin
Festlig torsk med champagnesås, löjrom och västerbottensfras. Foto: Christina Uhlin

Festmeny

Torskrygg med champagnesås, västerbottensfras, kantareller och potatispuré

*

Apelsin- och hjortronsallad under mjuk mandelmaräng

Festmiddag med torskrygg

Festlig fiskkrätt med torskrygg, champagnesås och löjrom blir en lyxig varmrätt till nyår. Till det picklade kantareller och västerbottensfras, som blir så gott. Kantareller och ostfras kan du göra dagen före. Torsken kan du rimma och potatispurén kan göras helt klar i god tid före middagen. Men det bästa är om du ångar fisken strax före serveringen. Avsluta med en fräsch apelsindessert eller något annat gott.

Annons
Annons

Önskar er alla ett gott slut på det gamla året och ett gott nytt år när det är dags!

Torskrygg med champagnesås, västerbottensfras, kantareller och potatispuré

Lyxig festrätt som inte alls är svår att laga. Det mesta kan förberedas.
4 portioner
Tid: 1 timme
4 bitar torskrygg med skinn, ca 800 g
100 g havssalt
1 liter kallt vatten,
1½ + ca ½ dl champagne
3 dl vispgrädde
80–100 g löjrom
en knivsudd cayennepeppar
ev lite salt
1 dl + 1 dl fint skuren gräslök
250 g kokta haricots verts
Snabbpicklade kantareller
1 burk kantareller eller 110 g förvällda från ca 200 g färska
1 dl svampspad eller vatten
2 msk ättiksprit, 12 %
4 msk strösocker
Västerbottensfras
60 g västerbottensost, riven
Potatispuré
800 g mjölig potatis
2 msk smör
1½–2 dl mjölk, varm
salt och nymald vitpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Blanda saltet och vattnet. Låt saltet lösa sig.
2. Snabbpicklade kantareller: Blanda svampspad eller vatten med ättik­sprit och socker. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt kantarellerna och låt stå minst 30 minuter. Du kan förvara dem i kyl i lagen i 1 vecka, men låt dem rinna av väl före serveringen.
3. Västerbottensfras: Lägg ut 4 små högar riven ost på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter, till ljus gyllene färg. Låt kallna. Smula den sedan.
4. Potatispuré: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt den ånga av. Tillsätt smöret. Mosa med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och lite peppar.
5. Torsk: Lägg ner fisken i saltlagen och låt dem ligga 20 minuter. Ta upp fiskbitarna och lägg dem på ett fat.
6. Strax före serveringen: Koka upp 1½ dl champagne i en traktörpanna eller annan låg, vid panna med lock. Lägg ner fiskbitarna i champagnen och stick i en termometer i den tjoc- kaste delen. Låt dem ånga under lock på svag värme 7–10 minuter tills innertemperaturen är 42°. Värm under tiden potatispurén. Ta upp fiskbitarna och håll dem varma under folie på spisen. Häll på grädden i pannan och resten av champagnen. Koka häftigt utan lock 5–10 minuter tills den blir lite tjockare. Tillsätt hälften av rommen, använd resten som garnering. Smaka av såsen med cayennepeppar och om det behövs salt eller mer vin för syrans skull. Tillsätt 1 dl gräslök.
7. Lägg upp mos och fiskbitar på varma tallrikar och dra loss skinnet innan du låter fiskbitarna landa på tallriken. Lägg på avrunna kantareller och bönor. Häll på den varma såsen och toppa med ostsmulet, rom och gräslök. Servera genast.

Annons
Apelsin- och hjortronsallad under mjuk maräng med mandel. Foto: Christina Uhlin
Apelsin- och hjortronsallad under mjuk maräng med mandel. Foto: Christina Uhlin

Apelsin- och hjortronsallad med mjuk mandelmaräng

Apelsin och hjortron är en riktig favoritkombo. Det bästa är om du har en brännare för att ge marängen färg. I annat fall går det under grillelementet i ugnen, men toppen bränns då lätt.
4 portioner
Tid: 25 minuter
2 stora apelsiner
1 paket hjortron, ca 200 g
2–3 msk strösocker
Maräng
2 äggvitor
¾ dl strösocker
25 g mandelspån
Gör så här
1. Halvera apelsinerna. Skär loss frukt­köttet innanför skalet med en liten kniv som du samtidigt vinklar mot mitten.
2. Gröp ur resten av fruktköttet med en matsked direkt ner i en skål. Ta även med saften.
3. Tärna det urtagna fruktköttet och skär bort tjocka vita hinnor. Lägg bitarna i skålen. Blanda ner hjortronen. Smaka av med socker.
4. Fyll skalhalvorna med apelsinbitar och hjortron. Fyll sedan på med så mycket saft som får plats.
5. Vispa äggvitorna i en ren skål till vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.
6. Fördela marängen över och forma den lite toppig. Strö över mandelspån. Ge färg runt om marängen med en gasolbrännare.

Annons

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Laddar