Annons

Vegansk helgmeny med burgare och läcker bärbakelse

Grillad spetskål med senapsdressing. Foto: Ulrika Pousette
Grillad spetskål med senapsdressing. Foto: Ulrika Pousette

Veganer på middag behöver verkligen inte vara något problem. Men jag får ofta frågan från läsare som inte vet vad de ska bjuda på när det kommer gäster som varken äter kött, fisk eller mjölkprodukter. Här bjuder jag på en härlig och läcker trerättersmeny med sommarkänsla. Jag hoppas ni kommer gilla den. Jag startar med spetskål som är så fin och spröd just nu. Sedan blir det goda burgare med tillbehör och som läcker avslutning en bärbakelse som passar att göra med alla sorters sommarbär.

Annons

Trevlig helg!

Vegansk helgmeny

Grillad spetskål med senapsdressing
Vegoburgare med tomat- och paprikasås
Veganska raw food bakelser med bär

Grillad spetskål med senapsdressing

När spetskålen är färsk är den mycket mild och mjäll.
6 portioner
Tid: 15 minuter
1 dl solrosfrön
1 stor färsk spetskål
olivolja
flingsalt
Senapsdressing
1 msk söt och stark senap
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här
1. Rosta solrosfröna i en torr medelvarm stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.
2. Blanda samman ingredienserna till dressingen.
3. Skär

Annons
spetskålen i 6 klyftor. Pensla dem med olivolja. Grilla dem i grillpanna eller stek dem i olja i stekpanna tills de börjar mjukna lite grann. Naturligtvis kan du grilla dem på utegrillen också. Se då till att även grillgallret är oljat.
4. Lägg upp dem på assietter och fördela dressingen över. Strö på solrosfrön och lite flingsalt.

Vegoburgare med goda tillbehör. Foto: Ulrika Pousette.
Vegoburgare med goda tillbehör. Foto: Ulrika Pousette.

Jag smaksätter burgarna med lite rökt olivolja, men det är alls inte nödvändigt, de får även lite god rökig touch av chipotlepeppar.

Chipotle chili pepper
är en het torkad krydda av rökt och mald jalapeño. Den doftar gott med toner av tobak och kakao och är även god i
grill­marinader och såser eller för att krydda kött.

Vegoburgare med tomat- och paprikasås

Burgarna ser ut att innehålla kött men de är helt vegetariska och har en god, lite rökig touch av chipotlepeppar och rökt olivolja.
6 portioner
Tid: 30 minuter
250 g bruna champinjoner
1 gul lök
2 msk olivolja, varav gärna 1 msk rökt
2 burkar svarta bönor à 400 g
1 msk psylliumfröskal (husk)
½ tsk chipotle chili pepper
1½ tsk salt
olivolja till stekning
Tomat- och paprikasås
3 tomater
1 röd paprika
1 röd spansk pepparfrukt
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
½ tsk salt
½ tsk spiskummin
Tillbehör
ugnsstekta potatisklyftor gärna sötpotatis
bröd
salladsblad
avokado, skivad
rödlök i skivor eller picklad rödlök
Gör så här
1.  Börja med att ugnssteka potatisklyftor.  Ansa svampen och finhacka den i matberedare eller för hand. Hacka löken. Fräs lök och svamp i olivoljan tills svampen mjuknat och vätskan kokat bort.
2. Spola av bönorna i ett durkslag i kallt vatten och

Annons
låt dem rinna av. Mixa hälften av bönorna i matberedare och mosa hälften grovt med en gaffel. Blanda samman svampfräset med bönorna och psylliumfröskal Smaka av med chipotlepeppar och salt.
3. Tomat- och paprikasås: Ta bort stjälkfästet från tomaterna och skär dem i grova bitar. Ansa paprikan och skär den i bitar. Skiva pepparfrukten, om du vill ha en mildare sås tar du inte med kärnor och mellanväggar. Skiva vitlöken. Fräs alltsammans i olivolja tills det blir mjukt. Mixa alltsammans i matberedare eller med mixerstav. Smaka av med salt och spiskummin.
4. Forma 6 burgare. Stek dem i olja några minuter på varje sida tills de har fin färg. Servera med tillbehören.

Veganska bärbakelser toppade med cashewgrädde som du kan variera med vilka bär som helst. Foto: Ulrika Pousette
Veganska bärbakelser som du kan variera med vilka bär som helst. Foto: Ulrika Pousette

Veganska raw food-bärbakelser

Så oväntat gott och lätt att variera med olika sorters bär eller frukter. Så här i början på bärsäsongen passar det med jordgubbar. Använd helt orostade och osaltade cashewnötter.
6 portioner
Tid: 10 minuter + 8 timmar blötläggninh
Bottnar
5 torkade fikon, 100 g
1 dl sötmandel, 70 g
1 dl kokosflingor, 35 g
½ dl russin, 30 g
1 msk psylliumfröskal
50 g mörk choklad i bitar
ev någon msk vatten
Cashewgrädde
120 g naturella cashewnötter
3–4 msk vatten
2 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
Garnering
färska bär
Gör så här
1. Cashewgrädde: Lägg nötterna i en skål och häll på rikligt med kallt vatten. Låt stå minst 8 timmar. Häll av vattnet och mixa nötterna riktigt finfördelade, späd med vatten matskedsvis tills konsistensen är likt ­vispad grädde. Smaksätt med vaniljsocker eller vaniljpulver.
2. Skär bort stjälkfästet på fikonen. Blanda sedan med resten av ingredienserna i en matberedare. Kör till en massa och tillsätt eventuellt någon matsked vatten om massan verkar alltför torr. Dela massan i 6 lika stora bitar. Forma bitarna till puckar genom att trycka ner bitarna en i taget i en utstickare eller i ett pepparkaks- mått. Platta till ytan.
3. Klicka cashewgrädde på puckarna och garnera med färska bär.

 

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar