Annons
Annons

Bjud på en vit chokladmousse med ett sötsryligt täcke av citrus

Len vit chokladmousse med citrustäcke är en ljuvligt god dessert, som passar så bra att göra så här års när citrusfrukterna är så fina. Det är också en bra bjuddessert som kan stå helt färdig i kylen redan dagen före.
Vit chokladmousse med citrustäcke, foto: Ulf Svensson

Sugna på en god dessert till helgen. Här kommer recept på en av mina egna favoriter. Under det sötsyrliga täcket döljer sig en len vit chokladmousse som är ljuvligt god och passar så bra till smaken av citrus. Det är en perfekt dessert som står helt klar i kylen, du kan till och med förbereda den dagen före. Om du gör den i mindre glas räcker receptet till 6 portioner. Även om du inte är van att använda gelatin behöver du inte vara rädd att misslyckas, följ receptet så är jag säker att du lyckas.

Annons

Önskar er alla en fin Trettondagshelg!

Vit chokladmousse med citrustäcke

4–6 portioner

1 gelatinblad
100 g vit choklad, finhackad
3/4–1 1/4 dl vispgrädde
2 äggvitor
2 tsk pressad citron
1 msk strösocker
Citrustäcke
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av clementin eller apelsin
4 clementiner eller 2 apelsiner
ca 2 msk strösocker
Gör så här
1. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Koka upp 3/4 dl grädde i en liten kastrull. Ta den från värmne 0ch låt chokladen smälta däri. rör tills det blir slätt.
3. Ta upp gelatinbladet och tillsätt den varma chokladkrämen. Rör tills det löst sig. Låt svalna i rumstemperatur.
4. Vispa resten av grädden men inte för hårt och vänd der den avsvalnade chokladkrämen.
5. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar. Ställ i kylen för att stelna. Det tar några timmar.
6. Citrustäcke: Lägg gelatinet i kallt vatten 5–10 minuter. Sila den pressade saften och värm 1/2 dl, lägg ner gelatinbladet i den varma saften. blanda ner resten av apelsinsaften och smaka av med socker. Låt svalna tills saften är likt ovispad äggvita. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor. Om du använde apelsiner se till att det är hinnfria klyftor eller dela skivorna i mindre bitar. Lägg citrusfrukterna på den stelnade moussen. Skeda citrusgeléet över moussen och låt stelna ca 1 timme i kylen. Ät och njut!

Annons

 

ANNONS

Utvalt av tv-kocken Maud Onnermark

Slev med termometer som kan mäta upp till 220°C.

Läs mer och beställ här

Dela på:

4 kommentarer till “Bjud på en vit chokladmousse med ett sötsryligt täcke av citrus”

  1. Ulrika skriver: 6 januari, 2022

    Hej!
    Undrar om din bok med lättlagade menyer finns att beställa någon annanstans nu är allas shop inte finns längre? Mvh Ulrika


    1. Maud Onnermark skriver: 8 januari, 2022

      Hej, ja du kan beställa den här: https://prenumerera.se/specialutgavor/mauds-mat/
      Trevlig helg!
      Hälsningar Maud


  2. Kersti skriver: 6 januari, 2022

    Hej! Till citrustäcket ska 2 msk socker tillsättas i saften som värms för att smälta gelatinet?


    1. Maud Onnermark skriver: 8 januari, 2022

      Hej, förlåt missat att skriva det. Smaka av saften med lite socker, kan göras på slutet.
      Trevlig helg!
      hälsningar Maud


Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar